Winemaker’s Dinner

Winemaker’s Dinner med champagnehuset André Clouet

Den 9 november 2019 är det äntligen dags för höstens Winemaker’s Dinner. Det är med stor glädje vi hälsar en av Champagnes mest karismatiska personer, vinmakaren Jean-François Clouet, extra varmt välkommen till oss på Friibergh Herrgård.

Kvällens champagnemiddag kommer fyllas med en specialkomponerad 5-rätters meny där Jean-François själv står för de noga avvägda valen av dryck därtill. Han kommer även lotsa middagsgästerna genom vinhusets olika champagner och hans egen vinfilosofi.

Vi inleder kvällens begivenheter kl. 19 med ett glas champagne.

Ps. Även om kvällen är dedikerad till champagne kan det hända att Jean-François smyger in ett glas rött…

Varmt välkomna!

 

Winemaker’s Dinner: 1 195 kr/person

Inkluderar 5-rätters middag inklusive dryck.

 

Weekend med Winemaker’s Dinner: fr. 1 995 kr/person

Inkluderar afternoontea, 5-rätters middag inklusive dryck, övernattning med del i dubbelrum och herrgårdens frukostbuffé.

MER OM ANDRÉ CLOUET…

Jean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven Pinot Noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne. Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar.

 

Idag har man 9 hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay och Jean-François gör champagner i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär. Några av vingårdslotterna ligger alldeles intill de som Bollinger gör sina dyrbara prestigecuvéer från (bland annat den unika Vieilles Vignes Françaises som är planterad på sina egna stockar), men trots den skyhöga kvaliteten har Clouet en betydligt mer sympatisk prisfilosofi. Man gör både årgångslösa och årgångsmärkta champagner, samt en rosé och en toppcuvée. Man gör cirka 65 000 flaskor per år.

 

Bouzy i underdistriktet Montagne de Reims är en av de byar som rankas som grand cru i Champagne. Här odlas vin på 380 hektar, av vilket Pinot Noir täcker 334 hektar och Chardonnay 42 hektar, bara fyra hektar är planterat med Pinot Meunier. Det är dock Pinot Noir som byn är känd för och här ger den viner med god kropp och generös äppelliknande frukt. Många champagnehus har vingårdar här eller köper druvor härifrån för att använda dem i sina prestigeviner. André Clouet är en av byns allra bästa producenter.